tisdag 26 augusti 2008

Shed - Shedding The Past

Tänkte bjuda på en recension som är med i nya numret av Groove (6/2008) - papperstidningen finns att hämta någonstans i en skiv- eller klädaffär nära dig. Eller ladda PDF direkt från Grooves hemsida.Shed
Shedding The Past
Ostgut-Tonträger/import
GGGG
Berlinborna må betrakta Berghain som en technoturistfälla för kids som vill känna på det vilda klubblivet i Berlin. Men den, vid det här laget, klassiska klubben är samtidigt en tummelplats för högkvalitativ technomusik. Inte nog med det, klubbens skivbolag Ostgut-Tonträger fortsätter pumpa ut techno som just nu är bland den allra främsta i Europa.

Den här gången handlar det om Shed, som förutom en massa släpp på egna bolaget Soloaction, också gjort sig ett namn på fina bolag som Delsin och Styrax Leaves. Han är alltså inte helt grön, vilket också hörs så snart Boose Sweep pumpar igång efter introt på Shedding The Past. Intrikata trumprogrammeringar, djupt blurrande basgångar och sjok med drömska synthharmonier på toppen – techno med en nypa deep house och minimal. Någonstans i kombinationen vemod – dans ekar det av MyMy:s fantastiska album Songs For The Gentle som kom för två år sedan. Och det är verkligen ingen dum influens (om det nu är det). Samtidigt väver Shed ihop denna melankoli med uppfordrande hård bas och kantigare beats än vad MyMy någonsin gjort. Another Wedged Chicken andas exempelvis också Mika Vainios sätt att hantera en bas. Men det blir aldrig lika hårt som den finske minimalmästaren.

Ett lysande album med nästan allt man kan önska. Fempoängaren sitter visserligen inte helt, men det gör det nog nästa gång Shed släpper ett album.

Mats Almegård

Inga kommentarer: