torsdag 28 maj 2009

Nya Filter


Det har blivit stor uppståndelse kring Filters granskning av köttindustrin från senaste numret. Radio, tidningar och TV fokuserar på hur grisarna har det. Filter är verkligen en toppentidning som lyckas rota fram spännande vinklar på det mesta. Därför är det extra roligt att vi också får vara med i senaste numret. Ingen lika stor debatt efteråt tyvärr, men vi är inte tillräckligt sviniga antar jag.

365Mag International Music Magazine - The Music We Hate... - 2009-05-26

365Mag International Music Magazine - The Music We Hate... - 2009-05-26

Shared via AddThis

onsdag 27 maj 2009

DJ Pierre


Om en vecka sänder vi intervjun med Acid House-legenden DJ Pierre och hans kollega Spank Spank från Phuture 303. Tills dess kan man köpa sig ett ex av DJ Pierres senaste tolva. Inte lika skitbra som I´ve Lost Control som kom förra året. Men nästan. Hans galenhouse är suverän!

Berlin ikväll

Vi har nog nämnt staden Berlin ett par gånger i Ström tidigare. Eller rättare sagt, vi har nämnt stadens namn massvis med gånger. Men vi har aldrig gjort någon riktig special om den tyska huvudstaden - som man nog måste räkna som världens klubbstad nummer ett. Ibiza, Miami, Tokyo, Paris och New York får ursäkta. I Berlin händer det varje helg, året runt. Vi pratar om klubbkulturen nu och när muren föll för tjugo år sedan. Missa inte heller Familjens fantastiska cover på Lis Sørensen. Den är magisk.




”Utan mur”.

Det är tjugo år sedan Berlinmuren föll och därmed hela den världsordning som fanns under kalla kriget. Men det är inte bara det politiska läget som är annorlunda i Berlin nu. Klubbscenen har förändrats kraftigt sedan 1989. Då var den mest inriktad på illegala fester i övergivna lagerlokaler. Idag är den mer institutionaliserad.

Berlinpolitikerna i senaten har insett värdet av att marknadsföra Berlin som världens bästa partystad och klubbarrangörerna är mer seriösa än för tjugo år sedan. Samtidigt har klubbscenen aldrig varit hetare.

Längs floden Spree ligger klubbar som omnämns på bloggar och i tidningar runt om i hela världen. Berghain, Panorama Bar, Watergate och Bar 25 är bara några av alla de technoklubbar som blivit synonyma med Berlin för massor av turister som varje helg kommer till den tyska huvudstaden för att festa dygnet runt till världens ledande DJ:s.

I veckans Ström diskuterar vi hur det gick till när Berlin blev partystaden nummer 1 – i hela världen.

Medverkande: Monika Kruse, Juan Atkins, Sascha Kösch, Sascha ”Apparat” Ring, Stefan Goldmann, Jakob Hein och Tobias Rapp.

Veckans cover är gjord av Sveriges hårdast turnerande electropoppare Familjen. Johan T Karlsson som han egentligen heter har varit överallt under senare år och debuten Det snurrar i min skalle har fått drivvis med lovord i recensionerna. För närvarande arbetar Johan på ett nytt Familjen-album och turnerar i Sverige och utlandet. Familjen tolkar Lis Sørensens ”Mine øjne de skal se”.

Onsdagen den 27 maj klockan 21.30–22.30 blir din radio Strömförande, torsdagen den 28 maj händer det igen i repris. Efter det kan du lyssna på veckans program här på Ströms hemsida.

Låt Ström elektrifiera dina öron.

tisdag 26 maj 2009

på och av

Att bara handlöst förälska sig i ett sound, lyssna på allt som ett bolag eller en artist släpper - följa upp med alla efterföljare, copycats och wannabees. Det har hänt många, många gånger i min musiklyssnarkarriär. Och varje gång är passionen superstark när den kommer, och nästan varje gång blir det svalt och om man har tur: blommar den upp igen. Jag tänker närmast på m-nus som jag tyckte gjorde alla rätt ett tag. Tolva efter tolva gick ner i min skivväska och upp på vinylspelaren, jag älskade varenda litet ljud och varje släpp rymde en hel värld. Men sen - nä - en dag var det inte kul längre. Visst är skivorna som släpps fortfarande bra, men jag är inte där - inte just nu. För jag är rätt säker på att jag återvänder. Det handlar ju som alla vet inte bara om huruvida ett bolag är bra på att släppa ifrån sig spännande och maxade låtar om och om igen. det handlar om mig också. vad jag är sugen på, vad jag är mindre sugen på. Och för varje m-nustolva som kommer känner jag mig bara trött. Jag misstänker att det började med Techno Vocals av min (dåvarande) store favorit Marc Houle. Inte för att den var dålig. Den var grym. Men jag kände inte riktigt likadant för den som för det innan. Efter det har Troy Pierce släppt Gone Astray som inte heller var dum. Men jag saknade glöden och började snegla åt andra håll.

Ett annat bolag som jag föll platt för för några år sedan var Cadenza. Varje ljud, varje omslag, varje... ja, ni vet. Allt var helt fantastiskt. Men förra året var inte så värst för Cadenza. Det var inte dåligt heller. Men det manglade på i sin minimal house/minimal techno-fålla och gjorde inget som jag blev överraskad av, eller kände något stort inför. Därför gläder jag mig rejält när jag nu lyssnar på kommande debutalbumet från Mirko Loko. SeventyNine heter det och släpps 22 juni. För plötsligt är jag där igen. Rodnar lite lätt, pulsen stiger, örgångarna vidgar sig och jag börjar, utan att märka det, nicka lätt i takt. Det är bra grejor. Om det skiljer sig mot Cadenzas produktion under 2008? För mig gör det det.

onsdag 20 maj 2009

Ekvationer och chimpansmatte i kvällens Ström



Ström onsdagen den 20 maj, klockan 21.30 i P2

”Går det att kalkylera fram en hit?”.

Sambandet mellan musik och matematik är gammalt. Långt före den första synthen fanns det kompositörer som roade sig med att komponera efter matematiska formler och det gyllene snittet. Ström adderar ihop ett antal elektronikaartister med känsla för det matematiska.

Vi ringer upp en Science Fictiondiggare i södra Chicago och hör honom berätta om hur mycket som händer i hans huvud när han gör musik. Vi diskuterar också kropp och musik med en professor i rytmik. Ström ger sig även in på skolpolitikens område när vi diskuterar chimpansmatte med en producent som bara råkar göra matematiska kompositioner. Sen går vi in på det gyllene snittet och vad det betyder för konst, musik och arkitektur. Vi träffar en producent som genom att spela klassiskt piano blev intresserad av talmystiken hos Bach – och frågar honom varför siffran 9 är så fantastisk.

Medverkande: Ola Bergman, Susanne Jaresand, Hieroglyphic Being, Yourhighness och Mattias Petersson.

Veckans coverartist är ROOS. I passet står det Christina Roos från Göteborg. Roos har tidigare varit medlem i electropopduon Cat5 som släppte ett hyllat debutalbum 2006. Efter intensivt turnerande bestämde sig de båda medlemmarna för att ta en paus från bandet och testa sina egna vingar. Christina ger sig på Polly av Nirvana.

Onsdagen den 20 maj klockan 21.30–22.30 blir din radio Strömförande, torsdagen den 21 maj händer det igen i repris. Efter det kan du lyssna på veckans program här på Ströms hemsida.

Låt Ström elektrifiera dina öron.

tisdag 19 maj 2009

Cookie Monster vs Ragga Twins




Sommarens glassnyheter har kommit. jag brukar inte vara så intresserad eftersom glass inte är någon favorit. men döm om min förvåning... jag har hittat en som är fantastiskt god. Ben & Jerrys ´Wich är toppen. Och jag som alltid tyckt att B&J är strunt. kakor mixat med glass. När det finns frukt... :-)

men god är den och vad passar bättre än att äta den till lite kakmonsterragga?

måndag 18 maj 2009

Fin stämning på Rotor

Helgens spelning på Rotor/Orange i Uppsala var toppen. Här finns en länk till lite vimmelbilder.

torsdag 14 maj 2009

Underground Resistance

Du missade väl inte gårdagens hyllning till UR på Ström? Vi bestämde oss för att vara tysta och låta DJ Andreas Tilliander göra jobbet med en fin mix som hyllar ett av världens bästa skivbolag. Vi är givetvis stolta att UR själva frontar på hemsidan med en text om vårt program...

onsdag 13 maj 2009

Mediemogulen

Expressens Gunilla Brodrej gillade att kanalhoppa med Andreas Tilliander förra veckan (läs på Expressenbloggen).

Något slags rekord tror jag nog Andreas slog. För inte nog med att han i vanlig ordning ledde Ström i P2, samtidigt spelade han live i P3:s Live Sessions. Inte illa.

Ikväll räknar jag med att han också tar över uppläsningen av Land- och sjöväder i P1, sänder radiosport i P4 och gästspelar i SVT:s Entourage. Eller så får jag nöja mig med en rykande Underground Resistance-mix av honom i Ström...

tisdag 12 maj 2009

Fullt med Strömfavoriter på fLim


I morgon kväll är det ambientklubb på Nordic Light. För vana Strömlyssnare blir det total fest. Hanna Österberg spelar skivor. Ludvig Elblaus från New Speak som var med och gjorde sorglåt i Ström för två år sedan spelar live och Carl Emil Amundsen som vi hörde i andra avsnittet av årets säsong kommer på besök från Köpenhamn för att spela skivor. Maffig lineup!

fredag 8 maj 2009

Uppsala nästa helg!

Ikväll firar Andreas Tilliander alltså släppet av sin nya finfina skiva Show genom att bjuda på kalas på Berns i Stockholm. Passar perfekt efter Sverige-Kanada-matchen, tycker i alla fall jag... mina Strömkollegor bryr sig nog inte så mycket om hockeyn.

Nästa helg är det dags för mini-Volt #2. Första gången var ju på Riche i Stockholm för några veckor sedan. Den här gången tar Strömredaktionen med sig skivväskor och laptops till Uppsala, närmare bestämt klubb Rotor. Det kommer att bli grymt!

torsdag 7 maj 2009

två pressklipp

Förutom en maffig förstasida i DN Kultur 6 maj och en fin artikel om Andreas har det kommit lite fler artiklar om mina kollegor. läs här:


tisdag 5 maj 2009

Som spön i backen

Det brukar ju heta att saker står som spön i backen när de är många. Jag vet inte om två dokumentärfilmer under samma år kvalar in på uttrycket, men roligt att det blir både acidkultur i They Call It Acid (som jag bloggat om tidigare) och technokultur i Speaking In Code under året.

Det har ryktats länge om Speaking in Code. Så länge, att jag givit upp hoppet och trodde att den aldrig skulle bli av. Jag pratade med Philip Sherburne om filmen för flera år sedan - och redan då kändes det som ett projekt som kanske inte skulle realiseras. Desto roligare då att den faktiskt är här nu. Det är en rätt imponerande samling människor som är med och intervjuas Modeselektor, Wighnomy Brothers, Monolake, Philip Sherburne, David Day & Amy Grill,Ellen Allien, Tobias Thomas, Marc LeClair AKA Akufen, Wolfgang Voigt, Michael Mayer, Reinhard Voigt, Sascha Ring AKA Apparat, Sascha Funke, Mario Willms AKA Douglas Greed, Miss Kittin, Dan Paluska AKA Six Million Dollar Dan, Mike Uzzi AKA Smartypants.

Bara att vänta och se om den håller måttet. Trailern ser dock lovande ut. och det är intressant att både SIC och TCA är filmer om kulturen - inte bara musiken. Hoppas de lyckas fånga något av fenomenet acid och techno. Inte bara maskinerna och skivorna, utan allt det andra som gör det så speciellt.

Speaking in Code Official Trailer

Maskinmakare i Ström i morgon

I Sverige finns det många producenter som gör elektronisk musik. Vare sig de använder sig av datorer eller hårdvara när de gör sin musik, finns det stora chanser att de har ett svensktillverkat instrument i studion. För i Sverige finns det nämligen också en hel rad entusiastiska uppfinnare som förser dessa musiker med verktygen som musiken skapas på. Runt om i landet utvecklas det instrument som inte bara finner köpare i hemlandet, utan som också säljs till musiker och synthsamlare runt om i världen.

I veckans Ström tittar vi in hos tillverkarna, som bildar förutsättningen för den elektroniska musiken. Vi pratar med de som blandar Autechre och schlagermusik, men som alltid snöar in på julmusik i december och så på mannen som fick en klapp på axeln eftersom han tillhör nästa generation. Vi intervjuar en holländare som älskar en svensk synth och vi diskuterar vad talsynteskörer har i Paris att göra.

Intervjuer med: Speedy J, Hird, Ernst Nathorst-Böös, Martin Renck, Daniel Troberg och David Eriksson.

Veckans hatcover är gjord av Malmöduon Trig som består av Marco Manieri och Simon Brunndahl. Trig skapar sin musik genom att improvisera med teknologi och metoder som fanns tillgängliga före 1980. Trig tar sig an Vanilla Ice och låten Ice, Ice Baby när de lägger sig på Håkan Lidbos terapisoffa.

Onsdagen den 6 maj klockan 21.30–22.30 blir din radio Strömförande, torsdagen den 7 maj händer det igen i repris. Efter det kan du lyssna på veckans program här på Ströms hemsida.

Låt Ström elektrifiera dina öron.

måndag 4 maj 2009

Andreas showar loss.

billiga pausfåglar

Som jag tidigare skrivit lägger Dotshop.se tyvärr ner. En kort lindring erbjuder deras utförsäljning, där det finns massor av fynd att göra. Bland annat Pausfåglar, Rymdmusik och annat gott från Ström - för 49 kronor stycket. Fynda här.