onsdag 27 maj 2009

Berlin ikväll

Vi har nog nämnt staden Berlin ett par gånger i Ström tidigare. Eller rättare sagt, vi har nämnt stadens namn massvis med gånger. Men vi har aldrig gjort någon riktig special om den tyska huvudstaden - som man nog måste räkna som världens klubbstad nummer ett. Ibiza, Miami, Tokyo, Paris och New York får ursäkta. I Berlin händer det varje helg, året runt. Vi pratar om klubbkulturen nu och när muren föll för tjugo år sedan. Missa inte heller Familjens fantastiska cover på Lis Sørensen. Den är magisk.
”Utan mur”.

Det är tjugo år sedan Berlinmuren föll och därmed hela den världsordning som fanns under kalla kriget. Men det är inte bara det politiska läget som är annorlunda i Berlin nu. Klubbscenen har förändrats kraftigt sedan 1989. Då var den mest inriktad på illegala fester i övergivna lagerlokaler. Idag är den mer institutionaliserad.

Berlinpolitikerna i senaten har insett värdet av att marknadsföra Berlin som världens bästa partystad och klubbarrangörerna är mer seriösa än för tjugo år sedan. Samtidigt har klubbscenen aldrig varit hetare.

Längs floden Spree ligger klubbar som omnämns på bloggar och i tidningar runt om i hela världen. Berghain, Panorama Bar, Watergate och Bar 25 är bara några av alla de technoklubbar som blivit synonyma med Berlin för massor av turister som varje helg kommer till den tyska huvudstaden för att festa dygnet runt till världens ledande DJ:s.

I veckans Ström diskuterar vi hur det gick till när Berlin blev partystaden nummer 1 – i hela världen.

Medverkande: Monika Kruse, Juan Atkins, Sascha Kösch, Sascha ”Apparat” Ring, Stefan Goldmann, Jakob Hein och Tobias Rapp.

Veckans cover är gjord av Sveriges hårdast turnerande electropoppare Familjen. Johan T Karlsson som han egentligen heter har varit överallt under senare år och debuten Det snurrar i min skalle har fått drivvis med lovord i recensionerna. För närvarande arbetar Johan på ett nytt Familjen-album och turnerar i Sverige och utlandet. Familjen tolkar Lis Sørensens ”Mine øjne de skal se”.

Onsdagen den 27 maj klockan 21.30–22.30 blir din radio Strömförande, torsdagen den 28 maj händer det igen i repris. Efter det kan du lyssna på veckans program här på Ströms hemsida.

Låt Ström elektrifiera dina öron.

Inga kommentarer: