tisdag 5 maj 2009

Maskinmakare i Ström i morgon

I Sverige finns det många producenter som gör elektronisk musik. Vare sig de använder sig av datorer eller hårdvara när de gör sin musik, finns det stora chanser att de har ett svensktillverkat instrument i studion. För i Sverige finns det nämligen också en hel rad entusiastiska uppfinnare som förser dessa musiker med verktygen som musiken skapas på. Runt om i landet utvecklas det instrument som inte bara finner köpare i hemlandet, utan som också säljs till musiker och synthsamlare runt om i världen.

I veckans Ström tittar vi in hos tillverkarna, som bildar förutsättningen för den elektroniska musiken. Vi pratar med de som blandar Autechre och schlagermusik, men som alltid snöar in på julmusik i december och så på mannen som fick en klapp på axeln eftersom han tillhör nästa generation. Vi intervjuar en holländare som älskar en svensk synth och vi diskuterar vad talsynteskörer har i Paris att göra.

Intervjuer med: Speedy J, Hird, Ernst Nathorst-Böös, Martin Renck, Daniel Troberg och David Eriksson.

Veckans hatcover är gjord av Malmöduon Trig som består av Marco Manieri och Simon Brunndahl. Trig skapar sin musik genom att improvisera med teknologi och metoder som fanns tillgängliga före 1980. Trig tar sig an Vanilla Ice och låten Ice, Ice Baby när de lägger sig på Håkan Lidbos terapisoffa.

Onsdagen den 6 maj klockan 21.30–22.30 blir din radio Strömförande, torsdagen den 7 maj händer det igen i repris. Efter det kan du lyssna på veckans program här på Ströms hemsida.

Låt Ström elektrifiera dina öron.

Inga kommentarer: