onsdag 20 maj 2009

Ekvationer och chimpansmatte i kvällens StrömStröm onsdagen den 20 maj, klockan 21.30 i P2

”Går det att kalkylera fram en hit?”.

Sambandet mellan musik och matematik är gammalt. Långt före den första synthen fanns det kompositörer som roade sig med att komponera efter matematiska formler och det gyllene snittet. Ström adderar ihop ett antal elektronikaartister med känsla för det matematiska.

Vi ringer upp en Science Fictiondiggare i södra Chicago och hör honom berätta om hur mycket som händer i hans huvud när han gör musik. Vi diskuterar också kropp och musik med en professor i rytmik. Ström ger sig även in på skolpolitikens område när vi diskuterar chimpansmatte med en producent som bara råkar göra matematiska kompositioner. Sen går vi in på det gyllene snittet och vad det betyder för konst, musik och arkitektur. Vi träffar en producent som genom att spela klassiskt piano blev intresserad av talmystiken hos Bach – och frågar honom varför siffran 9 är så fantastisk.

Medverkande: Ola Bergman, Susanne Jaresand, Hieroglyphic Being, Yourhighness och Mattias Petersson.

Veckans coverartist är ROOS. I passet står det Christina Roos från Göteborg. Roos har tidigare varit medlem i electropopduon Cat5 som släppte ett hyllat debutalbum 2006. Efter intensivt turnerande bestämde sig de båda medlemmarna för att ta en paus från bandet och testa sina egna vingar. Christina ger sig på Polly av Nirvana.

Onsdagen den 20 maj klockan 21.30–22.30 blir din radio Strömförande, torsdagen den 21 maj händer det igen i repris. Efter det kan du lyssna på veckans program här på Ströms hemsida.

Låt Ström elektrifiera dina öron.

Inga kommentarer: