torsdag 5 november 2009

Ljud som sänker

Jag har varit på väg till Strand vid Hornstull i Stockholm flera gånger, men sen har det aldrig riktigt blivit av. Men igår var det så äntligen dags. På scen stod new jerseyhiphoparna Dälek och postmetalbandet Isis från Boston. Båda gjorde bra gig. Dälek är två snubbar på scen: en står för rap och den andra för en massiv ljudvägg av samplingar och cementtunga beats. Tyvärr dränks rapen helt och hållet i ljudbilden, vilket gör att det blir svårt att vara engagerad. Det handlar ju liksom rätt mycket om att höra vad killen har att säga.

Det kanske inte är riktigt lika viktigt när det gäller Isis. Här handlar det om episka gitarrmattor och vemodigt långsamma partier som kantrar över i fullt ställ. Men samtidigt är sången viktig. Såklart. Och på Strand händer samma sak som då Dälek värmer upp publiken: sången kommer totalt bort i ljudmixen. Även de mer melodiösa gitarrslingorna dränks i en ljudmix som är så totalt okänslig att det till sist är det enda jag kan tänka på: hur konserten låtit om ljudkillen inte var helt inkompetent.

Strand är mysigt. Det fyller en funktion på Stockholms konsertscen och de tar hit viktiga och spännande band. Eftersom jag bara varit där en gång vet jag inte om det var en tillfällighet. Men de får verkligen se till att skärpa sig. Går man på konsert och betalar några hundra ska man inte behöva föreställa sig hur bra det varit om bara ljudkillen vaknat och gjort sitt jobb.

Inga kommentarer: