torsdag 20 november 2008

Kuben regerar

På nittiotalet var det pyramiden och trekanten. New Age hade ett läskigt uppsving och de gillade ju att sitta i pyramider och ägna sig åt kristallterapier eller vad det nu var de gjorde. Nu är det kuben som är den hetaste av geometriska figurer. Var nyligen och såg Låt den rätte komma in – och tillåt mig avvika på ett stickspår, jag återvänder snart till kuben.

Hur är det möjligt att en riktig sidvändarbok som John Ajvide Lindqvists debut blir så ointressant och långtråkig som film? En kompis sa att den var ”alldeles för lik Roy Anderssons filmer”, men det handlar det inte alls om. Jag förstod inte heller liknelsen måste jag erkänna. ”lika grå” var svaret. Men nej, det är inte den grå förorten som man missar i filmen – den framgår med all tydlighet – och den fanns ju i boken också. Snarare är det den magi och våldsamma förtrollning som utgår från Eli som saknas totalt. I boken är Håkan en man som är slav under sin pedofilanstrykning och som är helt trollbunden av vampyren. I filmen undrar man mest varför han hänger upp folk i träden och tömmer dem på blod. Det handlar inte om dåliga skådespelarinsatser. De var helt ok. Det är manuset det är fel på. Nu hade jag läst boken och kunde fylla i själv. Har man inte gjort det måste Låt den rätte komma in vara helt oförklarlig.

Nåja. Det var stickspåret. Kuben! Vampyr-Eli knäcker Rubiks kubs gåta med en axelryckning. Det gör huvudpersonen Oskar djupt imponerad. Lätt att tro att vampyrer är smartare än människor (Eli har något annat slags avancerat pussel också) och i Hellraiser var det ju en kub och lösningen på gåtan som fick Mr Cotton att komma i kontakt med Pinhead & co.


Pinheads leksak

Men enligt en annan kompis som läser massvis med vampyrböcker är de inte smartare än människor de där vampyrerna. Så det hoppar vi. Men kuben. Kuben! Det är den som utstrålar något komplext, intelligent. Rent av högteknologiskt – även om Rubiks kub inte direkt är högteknologisk så var den ett enkelt IQ-test på rasten när jag gick i skolan en gång i tiden.

(Och på tal om Rubiks kub. Varför blev den inte en modehit när nu-rejven klädde sig i åttiotalskläder i färger som motsvarade kubens alla sidor? Chanel har i alla fall vett att lansera en telefon som ser ut som kuben, nästan.):


Chanels kubtelefon

och visst. En invändning till. Filmen The Cube. Där är det ju en hiskeligt läskigt uttänkt dödsfälla att vara i kuben. Det krävs matematiskt kunnande (bland annat) och samarbete för att ta sig ut. Människans eviga försök att klura ut kubens gåta...

Fångarna på kuben - var är Gunde?

När ett skivbolag som alltid satt teknologin och dess utveckling i första rummet (ja, M-nus) under året firat tio år i branschen så har de givetvis gjort det med en kub i centrum. Denna kub har varit tillgänlig för de besökare som kommit på M-nus-partyt.


M-nuskuben.

Med bluetooth, SMS, WLAN kan publiken ladda upp bilder, låtar, textmeddelanden och annat till kuben. Eller för att få hela bilden. Så här skriver M_nus själva om den:

The Cube is only present at Contakt events in a place close to the stage, with easy but secure access for members throughout the entire performance. Contakt Members can physically interact with the Cube by using their Contakt Membership card for identification. Each card is embedded with a unique RFID (radio frequency identification) microchip that can be read by the Cube when it is passed over the Cubeʼs LCD (liquid crystal display). Upon identification the display identifies each card and member by name, and once the member is validated they are added to the list of names collected at each event for the contest and sweepstakes. The Cube audibly and visually responds according to the memberʼs status (e.g. member identified,
invalid/expired card or already identified). Verification also unlocks the Cubeʼs private SMS gateway allowing members to receive SMS (short text message) updates* from the onstage artists throughout the Contakt event direct to their mobile phones.
Everyone can interact with The Cube - not just Contakt members - via its open WLAN (wireless local area network) and Bluetooth connectivity. The Cubeʼs WLAN allows anyone with a portable wireless device (such as a mobile phone, iPhone or iPod Touch) to access live feeds 3/5 from the stage, further connecting the audience and onstage performers. The Cubeʼs WLAN can also be used to download exclusive content and media, including unreleased tracks. The public can also upload files (such as music demos, photos, video and other digital content) to a special drop box on the Cube. Additionally the Cubeʼs Bluetooth network continually searches for accessible Bluetooth-enabled devices within its range and automatically pushes exclusive content to these devices.
Throughout the duration of each Contakt event the Cube is also in wireless communication with Richie Hawtinʼs live performance setup, allowing interactions between the audio, the Cubeʼs dynamic LED configuration and Member identifications. The Cube also communicates the presence and interaction of identified members to Ali Demirel - the live visual and video artist – for inclusion into the Contakt event stage visuals. The wireless connection between Hawtinʼs audio and Demirelʼs visual setups also offers the audience visual feedback from the performers onstage digital music controllers
.


Magda spelar kub på Sonar i Barcelona.

Kuben som kommunikationscentral. Ett företag som tillverkar glas till glasögon har också lanserat en kub. Den ska binda ihop datorer och alla undersökningsapparater hos optikern och fungera som en samlingsplats för all information. Inte så olikt Richie Hawtins variant, även om tanken är lite annorlunda. Där handlar det kanske inte så mycket om att kommunicera med kunden, även om vissa funktioner (tanka upp din bild och prova glasögon virtuellt) gör det.

Och det övernaturliga som kommer med vampyrer och cenobiter får ju stryka på foten både i glasögonvärlden och M-nusvärlden. Där är det uteslutande teknologi det handlar om.

Vetenskap och kub. Att bryta upp invanda tankemönster och se världen i geometrisk kubform. Att kommunicera på nya sätt. Visst. Picasso och boysen var först. Men nu är det dags igen. Dags att dyrka kuben och fira att pyramiden är ute.


Picassos tjej

Och om texten var snårig och ogenomtänkt kan jag bara förklara det med att jag inte haft någon egen Cube som tagit mig igenom problemen… sorry.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här var den mest geniala text du skrivit. Någonsin.

Anonym sa...

jag tycker också att det är en jäkligt bra text