fredag 8 oktober 2010

Morton Subotnick i Stockholm


Det var en fin kulturgärning som Audiorama, EMS och Stiftelsen framtidens kultur utförde när de bjöd in Morton Subotnick för att föreläsa om sin egen verksamhet som musiker. Möjligen kan man tycka att det inte har så mycket med framtidens kultur att göra - Subotnick berättade givetvis ingående om San Francisco Tape Music Center som han var med och startade i början av sextiotalet, Don Buchlas synth som Subotnick var först ut med att använda - och skivan Silver Apples of the Moon som för evigt skrivit in Subotnick i den elektroniska musikhistorien.

Men det spelade ingen roll. Det var ju egentligen inte framtiden ett fullsatt Audiorama var där för. Det var för att höra berättelserna om hur det hela började, anekdoterna om kollegor och inspelningstekniker. En stor del av publiken var nog också där för att få djupare insikt i hur Buchlasynthen konstruerades, men där blev det lite väl tekniskt för mig.

Subotnick var i alla fall på ett strålande humör och berättade glatt och stolt över sitt liv med den elektroniska musiken. Det gick att ha invändningar mot en del av de saker han sade om musikhistorien och det politiska läget idag. Men, men. En legend får man ha lite överseende med.

Inga kommentarer: