onsdag 4 februari 2009

Volt - elektronisk nationaldag!

Volt – ny festival för elektronisk musik


Uppsala Konsert & Kongress Lördag 6 juni
På självaste Sveriges nationaldag, lördag 6 juni, kommer hela Sveriges techno och
electronicaelit att inta Uppsala Konsert & Kongress. Tillsammans med flera internationella artister, DJ:s och VJ:s bjuder de publiken på fantasieggande ljudupplevelser, läckra livekonserter, happenings och annorlunda installationer. När nationaldagen sedan övergår i försommarnatt förvandlas Uppsala Konsert & Kongress till en stor het klubb som kokar i takt med dansen och musiken. Besökarna blir under festivalen inte enbart åskådare och åhörare utan kommer även att kunna delta i workshops och testa de senaste instrumenten och programvarorna från flera av de mest kända tillverkarna. Hela evenemanget sker i samarbete med Ström i P2.

På scenerna:
Wolfgang Voigt, legendarisk techoproducent. Under alias som Mike Ink, Auftrieb och Freiland är Wolfgang Voigt en av dem som gjort technomusiken till vad den är idag. Med sitt skivbolag Kompakt visar han dessutom att technon fortfarande har enorma utvecklingsmöjligheter. Voigt startade schaffeltechnotrenden och har även skapat en egen minimaltechno som fått namnet Köln-techno efter hans hemstad. Som GAS revolutionerade han ambientmusiken när han släppte sitt första album under detta alias 1996. Förra året kom samlingsboxen Nah und Fern som bevisade att GAS fortfarande är den hetaste inom ambient techno. De sällsynta spelningarna har lockat publik från hela världen – och det beror inte bara på den banbrytande musiken. Live är GAS nämligen en audiovisuell upplevelse utöver det vanliga. Bildprojektioner och musik samverkar och bildar en unik helhet som är svår att värja sig mot. Med sina fåtal konserter under 2008 och 2009 har Wolfgang Voigt återigen bevisat att gammal är äldst. När nu Volt presenterar GAS är det första gången han spelar i Skandinavien någonsin! Se GAS live på Volt. En mästare på toppen av sin karriär!

Cassy har en extrem närvaro och osviklig känsla för vad dansgolvet kräver. Hon ser till att Volt-publiken får sitt lystmäte av funkig hård techno, minimal och house. Sedan Cassy Britton flyttade till Berlin 2003 för att göra karriär som DJ har hon lagt framgång efter framgång till sitt CV. Inte nog med att hon släppt skivor och remixer på anrika technobolag som Cocoon och Perlon, hon har också samarbetat med några av de största inom modern dansmusik: Steve Bug, Ricardo Villalobos, Luciano, och Mathew Jonson. Hon är resident-DJ på Berlins bästa technoklubbar (bl.a. Berghain) och mixade Panorama Bars allra första mix-cd för tre år sedan. Om sin spelning på Volt säger Cassy: ”Wonderful! Uppsala – the Fanny and Alexander town – I love it!”. Räkna alltså med en extra taggad Cassy på en unik spelning i Sverige. Cassys fantastiska passion för techno och house märks verkligen när hon DJ:ar. En av Tysklands ledande DJ:er som
bjuder på allt för Voltpubliken.

Dada Life (Olle Cornéer och Stefan Engblom) gör oftast spelningar utomlands och har legat på första plats på den belgiska singellistan. För Volt krämar de ur de sista dropparna ur sina synthar och bjuder på en exklusiv livespelning som kommer att sätta eld på dansgolvet. De släpper nytt album i april – lagom för att du ska hinna plugga in låtarna innan det är dags för Volt.

DJ Pamela Bellafesta rockar normalt dansgolv i Stockholms innerstad. Säg ett känt klädmärke och en modefest som inte haft tidningen Kings technogalning till kreativa modechef bakom skivspelarna. Under Volt levererar hon ett DJ-set med det senaste inom techno, minimal och house.

Tomas Andersson fick för fyra år sedan hela svenska folket att nynna på en brutal technolåt, Washing Up. Tomas producerade och technosuperstjärnan Tiga stod för remixen. Och nu är låten aktuell igen. Fatboy Slims senaste singel är nämligen en mash-up av Washing Up och Iggy Pops He’s Frank. Samtidigt har Tomas enträget jobbat vidare på mer material och kommer att blåsa sockorna av Voltpubliken med nya technoanthems. Vi räknar inte med något annat än total galenskap och kommande radiohits från Tomas Anderssons laptop.

Erik Möller från Uppsala har gjort sig känd som en romantiker med osviklig känsla för rytm och melodier under sitt Unai-alias. Han kommer definitivt att bjuda Uppsalapubliken på de allra vackraste elektroniska låtarna som går att dansa till. Under dagen dirigerar också Erik Möller en orkester av analogsynthar. Volt är enda tillfället att bevittna detta möte mellan elektroniska musikinstrument och en klassisk form. Världspremiär!

Little Jinder bjuder på en korsning av elektronika, pop och indie. Hennes debuttolva Polyhedron EP (Trouble & Bass Recordings) fick fin kritik när den kom i augusti förra året och live är hon något alldeles extra. Under våren spelar hon tillsammans med sitt liveband i USA – men har lovat att återvända till Sverige och Uppsala för en tajt spelning på Volt.

Daniel Skoglund har med ett förflutet i elektronikaduon 8Tunnel2 länge varit en av förgrundsfigurerna inom den experimentella elektroniska musiken i Sverige. Ingen av hans spelningar är den andra lik och allt kan hända!

Lisa Nordström blev känd för den stora publiken som en av medlemmarna i Midaircondo, ett band som hyllades unisont för debutalbumet Shopping For Images (Type Records). Förra året släppte Lisa Nordström sitt soloalbum Seven States Of Passion (Kning Disc) där hon utforskade en helt egen musikalisk klangvärld. Under Volt utför Lisa en stark musikalisk performance sittande inuti ett växthus!

Toymolester (Peter Borg) plockar sönder alla elektroniska apparater som låter. Han kallar det Circuit Bending och tjuvkopplar kretskorten och tvingar gulliga små rosa ljudleksaker att låta som tredje världskriget.

Erik Mikael Karlsson presenterar Monitor, P2:s andra program, vid sidan av Ström, med elektronisk och elektroakustisk musik – EAM. Erik Mikael Karlsson är en förgrundsgestalt i genren och han kommer att guida publiken till den elektroakustiska musiken. Och vi lovar, det finns ingen som gör det bättre.

Knivflickan. Hanna Österberg har spelat under detta DJ-alias sedan början av 2000-talet. Hennes osvikliga känsla för stämningslägen och harmonier i avkopplande elektronisk musik har gjort henne till Sveriges främsta ambient/elektronika-DJ. Hanna har bland annat agerat ”för-DJ” till The Knife under deras bejublade Silent Shout-turné.

Differnet är Uppsalas experimentstoltheter som med lyhördhet, exakthet och finess blandar elektronik och akustiska instrument. De har hyllats av landets kritiker för sitt album Collapsing Universe och Live tar de ut svängarna ytterligare. Under Volt kan man förvänta sig allt av Differnet – de är ju på hemmaplan.

Håkan Lidbo är med hundratals skivsläpp, melodifestivalsbidrag, beställningsverk från P2, bland mycket annat, långt ifrån någon nykomling. Live skapar han hårt kantig filterhouse som Daft Punk, Justice och andra fransmän bara drömmer om att göra. Håkan är mer peppad än någonsin inför Volt och går garanterat på knock från första minuten.

Andreas Tilliander blev med albumet World Industries utsedd till Sveriges ”elektronikakung” – och vem är bättre att fira en nationaldag med än kungen? Nej, ingen. Under sitt alias Mokira har Andreas Tilliander skapat några av de allra vackraste ambienta skivorna någonsin. Det senaste släppet (på engelska Type Records) heter Persona. Skivans titel är inte det enda som Mokira delar med Ingmar Bergman – precis som dämonregissören är Andreas Tilliander alltid stilsäker, överraskande och bäst i sin genre.

Googol Plex (Stockholm LTD) – har man missat Håkan Ullbergs DJ-skills beror det förmodligen på att man är kvällstrött. Googol Plex spelar nämligen oftast sent – eftersom han är enastående på att rocka igång vilket dansgolv som helst. Med ofattbart lätt hantlag mixar han de senaste tunga technotolvorna från de mest respekterade skivbolagen. Den som vill veta vad som händer inom technon dansar till Googol Plex. På Volt ser han till att injicera nödvändig energi framåt småtimmarna.

Mats Almegård har som medlem i Strömredaktionen alltid öronen öppna för den senaste elektroniska musiken. På Volt kommer han att presentera ett DJ-set till brädden fyllt av den färskaste house-, techno- och minimalmusiken. Sin vana trogen kastar han förmodligen också in en gammal klassiker eller två.

Bacterial Orchestra är en installation av Olle Cornéer och Martin Lübcke. En högtalarorkester genererar tredimensionell musik i realtid, styrd av åhörarna. Efter gästspel bland annat i Berlin och Sao Paolo kommer denna fantastiska flock lyhörda och sociala ljudvarelser nu till Uppsala. Dessutom visas även Bacterial Orchestra – Public Epedemic No#1 där högtalarna är ersatta av de senaste mobiltelefonerna. Här är publiken också artisten.

Interactive Pavillion av Christian Björklund är också det en installation som skapas av publiken. Musik komponeras i realtid och styrs av lyssnarens rörelser. Interactive Pavillion sätter dansens rörelser i intimt sammanhang med uppkomsten av ljud.

Ytterligare artister kommer att ansluta till festivalen. Uppdateras på www.ukk.se och www.voltfestivalen.se. Gör dig redo för att fira nationaldagen med elektronisk musik i alla dess
former.

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Tjoho!

kroffe sa...

Jag hoppas det finns plats för fler artister...fråga Andreas vad jag menar...;)

/kroffe

Daniel sa...

Kunde man ta sig ända ner ner till Leipzig för att se Gas, får man väl ta sig 60 mil upp till Uppsala också =).... Det får man ju inte missa!!

Camp Mozart sa...

Vi gillar.