onsdag 2 juni 2010

Säsongsavslutning ikvällStrömsäsongen är alldeles snart slut. Ikväll kör vi vårens sista program som handlar om kroppen och dess relation till musik och ljud. Framtidsmusikern på bilden är Johan Antoni. Missa inte, och så ses vi på Voltfestivalen i helgen.

Ström i P2 onsdag 2 juni: ”Kroppen”

Ofta förknippas musik med något som vi upplever med öronen. Men de som varit på en klubb, en noisekonsert eller bara vridit upp stereon högt på hemmafesten vet att musik upplevs med långt fler organ än öronen. Basgången kan kännas i magen, i benen – eller i bröstet. I rockkretsar talas det om att rocken ska hitta direkt till skrevet. Hur det funkar låter vi vara osagt, men faktum är att musik är något oerhört fysiskt som inte bara har med vår hörsel att göra.

Musik och ljud kan också användas både för att skapa avslappning, och för att framkalla obehag. Det sistnämnda används bland annat för att skingra demonstrationståg genom att utsätta dem för högfrekventa ljud eller för att avskräcka pirater från att kapa handelsfartyg.

Det finns också personer som tävlar i konsten om att spela så högt som möjligt – i bilen. Tävlingsformen kallas cranking och är inget för oförsiktiga.

I kvällens Ström går vi på klangmassage, pratar naturljud med en technoveteran, spanar in crankingscenen, diskuterar ljudvapen och hur det är när dansare utsätts för elektriska stötar för att få musklerna att röra sig.

Medverkande i programmet: technolegenden Robert Henke (Monolake), klangmassören Ina Kornfeld, konstnärskollektivet Torino-Margolis, crankingmästaren Elvis Häggblom, ljudvapenexperten Robert Putnan (på American Technology Coorporation).

I detta program presenterar vi också technoproducenten och dj:n Simon Haydos favoritljud.

Ström ger som bekant varje år en musikalisk uppgift till de bästa svenska producenterna inom elektronisk musik. I år handlar det om Musiken från framtiden. Kvällens artist är Johan Antoni.

Kvällens remix är gjord av Anders Ilar.

Onsdagen den 2 juni klockan 21.30–22.30 blir din radio Strömförande, torsdagen den 3 juni händer det igen i repris klockan 12.30. Efter det kan du lyssna på veckans program här på Ströms hemsida.

Låt Ström elektrifiera dina öron.

Inga kommentarer: