tisdag 22 december 2009

Core

Enligt ordboken betyder "hardcore" kärntrupp; hårdnackad, orubblig, övertygad; svår obotlig. Tillsammans med tillägget pornography står det för hårdporr.

Någonstans i början av åttiotalet anammades etiketten av den första musikgenren, och sedan dess har i alla fall efterledet "core" (kärna) spridit sig som en löpeld bland olika subgenrer - som alla (åtminstone från början) har ett gemensamt: de är tuffare, svårare och snabbare än den huvudgenre den vill avskilja sig ifrån. En genre för de invigda - och inte för de "sell outs" som varje genre och musikstil får - genom fans eller journalister. Kärnan i musiken - för de invigda.

Punken var väl först. Hardcore, kort och gott, särskilde hårdpunk från vanlig punk. Enligt wikipedia är det också här ursprunget finns till både fastcore, emocore och metalcore. På Urban Dictionary finns en rad olika intressanta core-varianter.

Och sen har det bara fortsatt. Hardcore och olika varianter är så vanligt att det går att gödsla med. Inom technon finns både happy hardcore och hardcore techno. "Core" är helt enkelt en av de vanligaste genrebeteckningarna. Och när etiketten väl sitter är den svårrubbad. Det är nog bara emo som brutit loss sitt core vid det här laget och blivit kort och gott just emo. Eller?

Mest verkar det vara en klisterlapp för hårdrocks- och punkgenrer. Speedcore, grindcore och till och med grorocore

Men för några månader sedan pratade jag hiphop med en bekant. Hardcore rap är rätt given, men den här killen var helt inne på nerdcore. Där rappar nördarna om datorer, science fiction och annat som intresserar en riktig nörd.

Jag tänkte inte mycket på det, förrän häromveckan då två kompisar började diskutera fenomenet crabcore som enligt dem ska vara en melodiös hårdrockstil där det egentligen viktigaste är att basister och gitarrister rör sig som krabbor. Det ser verkligen fantastiskt kul ut.Trist att inte elektronikan bjuder på lika fantasifulla uttryck. Jag vill se en laptopartist göra orangutangcore eller dolphincore. Snälla, gör det.

Isländska nätlabeln och klubbarrangören Weirdcore har fattat namngaloppen. på deras hemsida kan man ladda ner deras samlingsalbum. Men tyvärr hittar jag ingen lika rolig dans som crabcore. Weirdcore skulle ju annars - som namn - kunna föranleda hur bra danser som helst.

Inga kommentarer: