onsdag 15 oktober 2008

Luomorecension från Groove.

jag lovade hela recensionen på Convivial. den publicerades i Groove första gången...

Luomo
Convivial
Huume/import
GGGG
I femton minuter och femton sekunder är jag övertygad om att detta är en helgjuten GGGGG-skiva. Att Luomo äntligen vuxit upp och blivit lika bra som de andra båda alias som Sasu Ripatti brukar göra musik under (ambientfantomen Vladislav Delay och dubtechkungen Uusitalo), men riktigt så bra är det inte.

Därmed inte sagt att det blir dåligt. Långt därifrån. Men med inledande Have You Ever med sång av Cassy och följande Love You All där Sascha ”Apparat” Ring croonar på bästa synthpopmanér sätts förväntningarna så högt att resten av skivan, trots hög klass, blir något blek.

På Convivial använder sig Luomo i högre utsträckning än tidigare av flera olika vokalister. Förutom de båda nämnda återfinns Jake Shears från Scissor Sisters i If I Can´t, housemannen Robert Owens i Robert´s Reason, rapparen Sue Cie medverkar på Nothing Goes Away och Chubbs har det fint på Get Along Fine. På resterande spår sjunger gamla Luomo-kollegan Johanna Livanainen.

Rakt igenom handlar det om slickt producerad elektronisk techhouse med tydliga synthpopsinfluenser. Det är melodiöst och puttrande, utan att för den skull ge avkall på dansgolvet. Att Sasu Ripatti är en av de mer kompetenta producenterna därute finns det ingen anledning att tvivla på. Små ljud bakas här och där in i ljudbilden och ger hela skivan en snygg mosaikkänsla.

Gästvokalisternas insatser är inte mycket att klaga på heller. De sköter uppgiften bra. Även om Cassys lätt snuviga stämma och Apparats vibraton knäcker de andra totalt.

Nästa gång sätter nog Luomo fempoängaren. Annars lär han sno åt sig fem g:n under annat alias. Det är jag relativt säker på.
Mats Almegård

Inga kommentarer: